• DSC 7247
 • DSC 70761
 • DSC 73881
 • ampari2
 • DSC 7165
 • DSC 7313
 • DSC 7335
 • unnamed15
 • 1
 • 2
 • ΑΓ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ

Λίγα λόγια για τα χωριά μας Ξηρόκαμπος -  Αμπάρι

O Ξηρόκαμπος είναι χωριό του νομού Ηλείας το οποίο ανήκει στο Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας. Ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας είναι δήμος της Δυτικής Ελλάδας που συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης από την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αρχαίας Ολυμπίας, Λασιώνος, Λαμπείας και Φολόης. Η έκταση του νέου Δήμου είναι 544.88 km² και ο πληθυσμός του 13.409 κάτοικοι σύμφωνα με την απογραφή του 2011. O Ξηρόκαμπος απέχει 42 χλμ από τον Πύργο και 22 από την Αρχαία Ολυμπία και βρίσκεται χτισμένος κοντά στον ποταμό Ερύμανθο στα σύνορα με τον νομό Αρκαδίας στο νοτιο-ανατολικό  μέρος περίπου του οροπεδίου Φολόης, και σε υψόμετρο 344 μέτρων από τη επιφάνεια της θάλασσας. Στον Ξηρόκαμπο υπάγεται και ο συνοικισμός Αμπαρίου.

Η λέξη αμπάρι είναι τουρκικής προέλευσης και χρησιμοποιείται ευρύτατα με την έννοια γενικά της αποθήκης κυρίως δημητριακών. Με τη σημασία αυτή πέρασε και σε χρήση από τους ναυτικούς για τον χαρακτηρισμό των κυτών των πλοίων στα οποία φορτώνονται χύδην φορτία.

Τοπική οικονομία

Η κοινότητα Ξηροκάμπου-Αμπαρίου είναι ημιορεινή και η οικονομία του στηρίζεται κυρίως στον πρωτογενή τομέα. Υπάρχει κτηνοτροφία, με εκτροφή αιγοπροβάτων καθώς και γεωργία, με την καλλιέργεια κυρίως καρποφόρων δέντρων ελαιόδεντρων και αμπελώνων.

Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ

Η δυνατότητα και ανάγκη για άμεση πρόσβαση και κοινωνική αλληλεπίδραση, μπόρεσε να ικανοποιηθεί από την ιστοσελίδα μας που δρομολογήθηκε τον Αύγουστο 2016 και ολοκληρώθηκε με την καταχώρησή της στη μηχανή αναζήτησης GOOGLE, το 2017. Πρόκειται για μια εύκολη στον χειρισμό και φιλική ιστοσελίδα, που παρουσιάζει δυνατότητες βελτίωσης και προσθήκης θεμάτων και εφαρμογών και επιτρέπει τον διαρκή εμπλουτισμό της , ώστε να μετατραπεί από μέσο ενημέρωσης και επικοινωνίας, σε εργαλείο μάθησης και ψυχαγωγίας.

 Σκοπός της είναι η προβολή του τόπου μας, των δραστηριοτήτων του Συλλόγου μας, των πολιτιστικών νέων της περιοχής μας, αλλά και η ενημέρωση των κατοίκων των χωριών μας για θέματα της Τοπικής Κοινότητας αλλά και του Νομού μας.

Πολλοί είχαν ουσιαστικό ρόλο και συνέβαλαν στην υλοποίηση της σελίδας μας και τους ευχαριστούμε θερμά γι αυτό:

 ˚ Ο Αλέκος Καραμπέτσος, ως Πρόεδρος του Τοπικού Διαμερίσματος Ξηροκάμπου-Αμπαρίου, συνειδητοποίησε την έλλειψη του ιστότοπου και, επιμένοντας σθεναρά, φρόντισε να ξεκλειδώσει τις δεξιότητές μας και να οδηγήσει στη δημιουργία της ιστοσελίδας μας.

 ˚ Η Βασιλική Βασιλοπούλου, ο αείμνηστος Μαρίνος Παναγόπουλος ο Θεόδωρος Σωτηρόπουλος, η Βασιλική Καραμπέτσου, ο Δημήτριος Παπαηλιού του Νικολάου, η Μ. Κολοβού-Παπαηλιού, συγκέντρωσαν ιστορικά στοιχεία, πληροφορίες και πλούσιο αρχειακό υλικό τεκμηρίων (φωτογραφιών) που χρονολογούνται από τις αρχές του αιώνα, ώστε να στοχεύσουν πολλαπλά ανακαλώντας μνήμες των παλαιοτέρων και βοηθώντας στην κατανόηση των σύγχρονων, με την αναγνώριση προσώπων, συγκεντρώσεων, εθίμων.

˚ Ο Δημήτρης Παπαηλιού του Νικολάου, συνέβαλε με τις εισηγήσεις του στην ταξινόμηση και τη διάρθρωση του υλικού, ώστε να προχωρήσουμε με ορθούς χειρισμούς στην επεξεργασία και ανακοίνωσή του.

˚ Ο Κώστας Παναγόπουλος του Ανδρέα, καθώς η φωτογραφία πληροί τους όρους σημαντικής τεκμηριωτικής πηγής, εμπλούτισε το αρχείο με σύγχρονες φωτογραφίες και αποτύπωσε τη φυσική ομορφιά των χωριών μας, φωτογραφίζοντας τοπία και δύσβατες περιοχές άγνωστες στους νεότερους.

Έτσι δημιουργήθηκε η ιστοσελίδα μας.

Αναμένουμε -ειδικά από τους νέους ανθρώπους- να την επισκεφθούν και να την εξερευνήσουν, να βοηθήσουν με προτάσεις και ιδέες, ώστε μέσα από την συλλογικότητα, να αναδειχθεί η αξία και η δύναμή της.  

 

         Τα στοιχεία που μας έχουν χορηγηθεί με τη ρητή σας συγκατάθεση, όπως φωτογραφίες κ.ά.,      αναρτώνται βάσει της προγενέστερης έγκρισής σας, προστατεύονται επαρκώς και, σε καμία περίπτωση, δεν χρησιμοποιούνται για μη επιτρεπόμενη ενέργεια, όπως ξένη πρόσβαση, αποκάλυψη στοιχείων, κακή χρήση, αλλαγή ή επεξεργασία.

Κανένα στοιχείο δεν παραμένει στην κατοχή μας, εφόσον εκφραστεί εκ μέρους σας  διαφωνία ή ανάκληση της συγκατάθεσης/αδείας χρήσης ή δημοσίευσης. Έχετε πάντα το δικαίωμα και τη δυνατότητα να διαγράψετε, τροποποιήσετε, διορθώσετε, περιορίσετε ή και μεταφέρετε σε διαφορετικό τόπο τα στοιχεία σας, υποβάλλοντας το σχετικό αίτημα/γνωστοποίηση μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος στην επιλογή «ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ».

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση σχετικά με το απόρρητο, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί      μας.

Η ιστοσελίδα και ο Σύλλογός μας, δρα και λειτουργεί με γνώμονα τη θωράκιση της  ιδιωτικότητάς σας.

Τα

Χρήσιμα τηλέφωνα

 • Πρόεδρος Κατσαιδώνης Βασίλειος
 • Ιερέας Παπαχαράλαμπος 26240 71378
 • Ταξί Αρχαίας Ολυμπίας (+30) 262 4022 555
 • Ταξί Πύργου (+30) 262 1025 000
 • ΚΤΕΛ Πύργου (+30) 30-26210-20600-601
 • Φαρμακείο  Κληρονομικό Παπασπήλιου Δημήτριου
  Βασιλάκι,Ηλείας Τηλέφωνο: 26240 71456

Υπηρεσίες

 • Αστυνομικό τμήμα Αρχαίας Ολυμπίας 
  Σπηλιοπούλου 5, Αρχαία Ολυμπία, 27065, Ηλείας
  Τηλ: 2624022100
 • Πυροσβεστικό κλιμάκιο Ολυμπίας
  Αρχαία Ολυμπία, 27065, Ηλείας Τηλ: 2624022300
 • Νοσοκομείο Πύργου
  τηλ:(+30) 26210 82300