Αγία Μαρίνα

2

Το 1988 κτίζεται η νέα εκκλησία της Αγίας Μαρίνας, που αφιερώνεται και ως τρισυπόστατη. Aφιερωμένη βεβαίως στην  Αγία Μαρίνα (ημέρα γιορτής 17η Ιουλίου) στον Άγιο Νικόλαο  (ημέρα γιορτής 6η Δεκεμβρίου) και στον Άγιο Γεώργιο    (ημέρα γιορτής  23η Απριλίου) με ενέργειες του πατρός Χαραλάμπους Παπαηλιού,  και τη συνδρομή ενοριτών,   του εξωραϊστικού  συλλόγου Ξηροκαμπιτών και τη γενναιόδωρη συμβολή του αείμνηστου ευεργέτη  Τάκη Δουφέκα.

Άγιοι Απόστολοι

5Νεώτερη εκκλησία κατασκευή 19…….

H δωρεά οικοπέδου έγινε από τον Πανάγο Μπεζεριάνο και η ανέγερση της εκκλησίας έγινε από τον Πέτρο  Μπεζεριάνο.

Σήμερα κεντρική εκκλησία του Αμπαρίου

Κατασκευή από δωρεές συγχωριανών.

(ημέρα γιορτής 30 Ιουνίου)

Αγ.Γιάννης Ριγανάς

 

 Η οικογένεια των Ψευτέων γεωργοί και κτηνοτρόφοι, είχαν τα περισσότερα κτήματα της στην ανατολική περιοχή του χωριού και είχε φτιάξει τις αγροικίες τους κοντά σε πηγές.

Μια μεγάλη πηγή ήταν στη θέση Κρυαράπι.

 Εκεί τα τρία αδέλφια, παιδιά του Δημήτρη Ψεύτη (Σιμωτά) ο Αναστάσης, ο Πανάγος, ο Αντώνης, έφτιαξαν τις αγροικίες τους.

Ο Αναστάσης και ο Πανάγος στον Κρυαράπι και ο Αντώνης στη Γούβα. Οικογένειες βαθειά θρησκευόμενες αποφάσισαν να φτιάξουν το εξωκλήσι τους.

 Λέγεται ότι το έφτιαξε ο Αντώνης Ψεύτης, ο οποίος την ημέρα της εορτής του Αγίου τρυγούσε τα μελίσσια του που είχε στη Γούβα και στο Κρυαράπι και κερνούσε τους εκκλησιαζόμενους με κερήθρα. Στοιχεία για το διάστημα κατασκευής υπολογίζουμε από την εικόνα που έχει ημερομηνία 1857.

Αυτό ήταν κατεστραμμένο και το 2001 ο Βασιλόπουλος Βασίλης, δισέγγονος του, επειδή ήταν στο κτήμα  του αποφάσισε να το φτιάξει στα ίδια θεμέλια και περίπου στις ίδιες διαστάσεις. 

(ημέρα γιορτής 24η Ιουνίου)

Άγιος Γεώργιος

Θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρουμε ότι οι Ξηροκαμπίτες  είχαν ιδιαίτερο θρησκευτικό δέσιμο με τον Άγιο Γεώργιο, εξωκλήσι  που ανήκει στην Νεμούτα που βρίσκεται κοντά στα όρια του Ξηρόκαμπου.

Στο εκκλησάκι αυτό ο Ξηροκαμπίτες- Αμπαραίοι έφταναν ανήμερα της γιορτής είτε με τα πόδια, είτε με τα γαϊδούρια προσφέροντας τα τάματά τους. 

Σύμφωνα με μαρτυρίες του παπαΝικολάκη τον Άγιο Γεώργιο τον είχαν συντηρήσει από τάματα οι οικογένειες των Ψευτέων. Μια φορά ο Βασίλης Ψεύτης παππούς του Βασιλόπουλου του έφτιαξε τη σκεπή και τελευταία ο Νίκος Δημητρόπουλος, γιός του Σωτήρη Ψεύτη, που έφτιαξε τους σοβάδες του Αγίου Γεωργίου.

(ημέρα γιορτής 23η Απριλίου)

Αγία Βαρβάρα

agiaVarbaraΟι οικογένειες που μετοίκισαν από Νεμούτα και εγκαταστάθηκαν στο Ξηρόκαμπο, πριν γίνει οικισμός–κοινότητα, κατέβαιναν σαν κτηνοτρόφοι και καλλιεργητέςτης περιοχής.
Επειδή η απόσταση, ήταν περίπου 6 χιλιόμετρα αρκετά δύσκολη και ανηφορική για να επιστρέφουν στα σπίτια τους στην Νεμούτα, έφτιαχναν πρόχειρες εγκαταστάσεις στα κτήματα για τους ίδιους και τα ζώα τους. Έτσι έφτιαχναν κονάκια κοντά σε πηγές ή στα κτήματα τους.
Αλλά σε πολλές περιπτώσεις έπρεπε να ικανοποιήσουν και την θρησκευτική πίστη τους, γι ’αυτό έφτιαχναν κάποιους χώρους λατρείας. Το παλαιότερο εξωκλήσι πρέπει να ήταν η Αγία Βαρβάρα, εξού και το τοπωνύμιο της περιοχής «Βάρβαρη».
Αυτό το εκκλησάκι είχε καταστραφεί και είχαν μείνει μόνο τα θεμέλια. Στη δεκαετία 1960-70 ο Γεώργιος Δούμας γιός του νεωκόρου και επιτρόπου της εκκλησίας Θάνου Δούμα , έστειλε κάποια χρήματα από την Γερμανία που ήταν μετανάστης, για να κτισθεί το εξωκλήσι της Αγίας Βαρβάρας που είναι σήμερα.
Και με την συνδρομή των πιστών ολοκληρώθηκε ο ναός.

(ημέρα γιορτής 4η Δεκεμβρίου)

Προφήτη Ηλία

profitiseliasΤο εξωκλήσι του Προφήτη Ηλία είναι στο ύψωμα πάνω από την περιοχή Μερίδα με θέα προς την γέφυρα του Ερύμανθου και την ποταμιά τη Σπαρτουλιά την περιοχή του Βασιλακίου ίσως και έως το κάμπο του Πύργου.

Από μαρτυρίες έχει κατασκευασθεί πριν το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο από κατοίκους του χωριού ίσως και από οικογένειες που είχαν κοντά κτήματα και έκαναν τάματα και έτσι συντήρησαν το εκκλησάκι.

Τελευταία έγινε ανακαίνιση της σκεπής και γενικά του χώρου από τον αείμνηστο σύζυγο της Ζωής Μπακατσέλου Σάκη Μαντά.

Τον Προφήτη Ηλία κάποιο διάστημα το διεκδικούσε η κοινότητα Βασιλακίου ότι ήταν εντός των ορίων του Βασιλακίου αλλά όταν οριοθετήθηκαν τα σύνορα μεταξύ Ξηροκάμπουκαι και Βασιλακίου σύμφωνα με υπάρχον έγγραφο ανήκει  πλέον στην κοινότητα μας. (συνημμένο έγγραφο) 

(αρ.18/17.8.1960, διοικητ.δικαστηρίου Ν. Ηλείας) 

(ημέρα γιορτής 20η Ιουλίου)