Περιφορά της εικόνας της «Παναγίας»:

Θαυμαστό γεγονός για τους Ξηροκαμπίτες αλλά και για τους επισκέπτες του χωριού μας κατά την περίοδο της γιορτής του Πάσχα είναι και η περιφορά της εικόνας της «Ζωοδόχου Πηγής».

Θαυμαστό γεγονός για τους Ξηροκαμπίτες αλλά και για τους επισκέπτες του χωριού μας κατά την περίοδο της γιορτής του Πάσχα είναι και η περιφορά της εικόνας της «Ζωοδόχου Πηγής».

Παρακολουθούμε λοιπόν αυτήν την εκπληκτική «λειτουργία» του ορθόδοξου πνεύματος και χριστιανικής πεμπτουσίας στο ημιορεινό χωριό μας, όπου την α’ Παρασκευή, στην διακαινήσιμο εβδομάδα δηλαδή, αφού ολοκληρωθεί η λειτουργία στην εκκλησία μας, σύσσωμο το χωριό να βγαίνει από το ναό με «μπροστάρισα» την Παναγία μας και τον ιερέα μας το παπα - Χαράλαμπο με το Ευαγγέλιο στο χέρι και να επισκέπτονται ένα-ένα όλα τα σπίτια του χωριού, όπου στις αυλές τους ο κάθε νοικοκύρης με τα μέλη της οικογένειας του να υποδέχονται την «Παναγία» που τους επισκέπτεται και τους ευλογεί.

Είναι πράγματι τόσο συγκινητικό να ζει κανείς αυτή τη μεγαλειώδη ένωση των συγχωριανών που με «γέφυρα» την Παναγιά μας, όλοι εγκαταλείποντας τις μικροδιαφορές τους προσέρχονται μετά την «Παναγία» να χαιρετίσουν και να ευχηθούν τους σπιτονοικοκυραίους.

Δεν θα ήμασταν υπερβολικοί, αν λέγαμε ότι πουθενά τέτοια αγαπητική και συνενωτική διαδικασία στο όνομα του Χριστού και της Παναγίας δεν πραγματοποιείται με τόσο χειροπιαστό τρόπο.

Εκείνες τις στιγμές της περιφοράς της «Ζωοδόχου Πηγής» αληθινά το χωριό ζει παραδείσιο καθεστώς, αφού τις καρδιές όλων πλημμυρίζει η χαρά και η ευχετική διάθεση όλων προς όλους.

Κανένας φθόνος, πουθενά ζήλια, καθόλου έχθρα. Η μόνη έγνοια να ανταποκριθούμε στην τιμή που κάνει η Παναγία μας στο σπίτι μας: να βάλουμε ένα τραπεζάκι στην αυλή, όπου θα περάσει η εικόνα, με το καθαρό τραπεζομάντηλο, με το βάζο τα λουλούδια κερί που μετά θα προσφερθούν στο καλάθι της εκκλησίας, με τα αναμμένα κεριά της Ανάστασης που προηγήθηκε και το θυμιατό που μοσχοβολά στο κάθε σπιτικό.

Έτσι όλο το μπουλούκι που ακολουθεί την εικόνα αφού χαιρέτησε ένα-ένα όλα τα σπίτια, σύσσωμο επιστρέφει και πάλι στην εκκλησία, όπου ολοκληρώνεται η γιορτή. «Ζωοδόχος Πηγή» λοιπόν και πράγματι η Παναγιά μας τη «Ζωή» που δέχτηκε στα σπλάχνα της την κοινωνεί με τον πιο απλό αλλά και ουσιαστικό τρόπο σε όλους μας, προσφέροντας δηλαδή την ταπείνωση, μια Παναγιά να επισκέπτεται το σπίτι μας και να δωρίζει σε όλους αυτή την Αγάπη.

Αληθινά το χωριό μας μετά το μέγιστο γεγονός της Ανάστασης του Κυρίου μας, η Ζωή που νικά το θάνατο δηλαδή, βιώνει με την «Ζωοδόχο Πηγή» αυτήν τη χαρά όπου Θεός και Άνθρωπος ενωμένοι καταξιώνουν τον ίδιο τον άνθρωπο.